Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

07.09.2021 15:55

Патронат над дитиною

613b1d8909c64__patronat.jpg

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою послуги патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. Таким чином, дитина потрапляє не до інтернатного закладу, а в родину, де її легше реабілітувати. Поки дитина виховується в нормальних умовах, соціальні працівники працюють з її рідною сім’єю, спільно шукають можливі шляхи виходу з проблемної ситуації, після подолання якої дитина повертається у родину.

В Україні соціальну послугу з патронату над дітьми активно впроваджують з 2016 року. Однак, особливої актуальності нова форма тимчасового сімейного виховання дитини набуває сьогодні в умовах пандемії, коли дитина знову стає однією з найбільш уражених верств населення.

Механізм запровадження патронату над дитиною та порядок організації діяльності сім’ї патронатного вихователя визначає Постанова Кабінету Міністрів України № 893 від 20.08.2021 р. «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною».

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні. Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів сім’ї.

Фінансування послуг патронату складається з оплати праці патронатного вихователя (п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи) та соціальних виплат на надання послуги патронату над дитиною. Також у разі коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває одночасно двоє і більше дітей, малюк віком до 1 року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина, розмір грошового забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50%. Також роботодавець (орган опіки та піклування) сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування патронатного вихователя.

Обов’язкова умова: один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж.

Також патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною. Звернувшись до сектору «Служба у справах дітей» Вишнівської сільської ради ( каб.8) за адресою: вулиця Незалежності, 80 а, с. Вишнів, Любомльського р-ну, тел. 32342, ви зможете дізнатись про умови і можливості оформлення послуги патронату над дітьми.