Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

25.01.2024 15:55

Правила використання скрапленого газу

65b2686d216b8__unnamed-(4).jpg

ід час опалювального сезону на Волині, за інформацією екстрених служб, зафіксовано кілька випадків опіків від загоряння скрапленого газу. Один із яких, за повідомленням вогнеборців, трапився 20 січня в селищі Любешів Камінь-Каширського району – у квартирі двоповерхового будинку вибухнула газоповітряна суміш через несправність балону зі скрапленим газом. Потерпілого тридцятирічного чоловіка швидка допомога госпіталізувала до лікарні.  

 

Фахівці нагадують волинянам основні правила використання скрапленого газу, щоб запобігти вибуху чи пожежі:   

  1. Забороняється заправляти побутові газові балони скрапленим газом на газозаправних станціях, а лише в спеціалізованих пунктах. Таких пунктів на Волині нема, є на території інших областей України.   
  2. Заборонено самовільно підключати балон чи замінювати його, якщо нема спеціального посвідчення. Газовий балон мають право підключати фахівці спеціалізованих організацій, які пройшли відповідне навчання.  
  3. Великі газові балони рекомендовано використовувати лише у приватному секторі. Розміщувати їх в багатоповерхівках заборонено!  
  4. Газовий балон у приміщенні має знаходитись не ближче, ніж за півметра до газової плити та не ближче, ніж за метр до нагрівальних приладів. Забороняється використовувати плиту, яка передбачена для використання природного газу (метану) без проведення переобладнання на ній з метою використання балону зі скрапленим газом (пропан-бутаном). Приєднання газових приладів без редуктора тиску заборонено!    
  5. Ємкість балона не повинен перевищувати 50 літрів, його не дозволяють заповнювати більше, ніж на ¾, від його об’єму. Тож, заправляти дозволено до 80% від його об’єму!    
  6. Категорична заборонено встановлювати балон у підвальних приміщеннях і погребах, оскільки там може накопичуватись концентрація при витоку газу. Можна ставити балон поза будівлею, у відповідній шафі.    
  7. Не можна зберігати наповнені та порожні балони в будівлях, сараях, на балконах багатоквартирних будинків.   
  8. Провітрюйте приміщення, де використовується газ!  Для повного згоряння 1 куб. м метану необхідно 10 куб. м повітря, для згоряння кубометру пропан-бутану потрібно 27 куб. м повітря. Якщо не забезпечити приплив повітря в повному обсязі, то в процесі горіння буде виділятися отруйна речовина - чадний газ (оксид вуглецю, СО).    
  9. Якщо з’явився витік газу, то експлуатувати таку газобалонну установку не можна. 

10. Витік газу на балоні ні в якому разі не можна перевіряти сірником, а мильною емульсією.   

 

 Що робити, якщо відчули витік газу з балону?   

 

 *Маючи вдома газовий балон, потрібно періодично здійснювати перевірку його на міцність та опосвідчення на спеціалізованому підприємстві. Дата їх проведення вибивається клеймом зверху на балоні. Також необхідно оберігати балон від відкритого вогню та нагрівання.   

  *Якщо ж чути шиплячий звук, який свідчить про витік газу з балона, негайно викликати аварійну газову службу 104.   

 *Може трапитися так, що в місці витоку газу  виник факел (загоряння газу). Тоді слід закрити вентиль на балоні, віддалитися від нього на безпечну відстань, не ризикувати і дати можливість газу вигоряти до кінця.    

 *Якщо ж це відбулося в квартирі або на дачі, то спробуйте ліквідувати вогонь, накинувши на балон, що горить, мокру ковдру, пальто тощо, щоб обмежити доступ повітря. Балон, з якого витікає газ, треба видалити з приміщення в безпечне місце.  

Наголошуємо, що головне завдання Волинської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» -безперебійне та безаварійне газопостачання споживачів всіх категорій Волинської області. Компанія надає послугу з розподілу газу. Скраплений газ не належить до ліцензійної діяльності газорозподільного підприємства.