Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

17.06.2022 13:00

Правила перетинання державного кордону України

62d93b405c7f5__62d7de6811f78__2a8fd7a9a48ce8c80bd3b792db6b24de8d925341.jpg

Інформуємо, що 12 березня 2022 року прийнято Постанову Кабінету Міністрів України № 264 щодо внесення змін до Правил перетинання державного кордону України.

У зв'язку із вищезазначеним, просимо звернути увагу на наступні нові норми зазначеної постанови:

  1. Виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку, які виховуються у ПС/ДБСТ/під опікою/піклуванням, можливий лише у супроводі прийомних батьків, батьків вихователів (одного з них), опікуна/піклувальника. Супровід таких дітей іншими особами, які уповноважені законними представниками дитини, НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ.  Виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку, які виховуються у ПС/ДБСТ/під опікою/піклуванням здійснюється лише за наявності письмового погодження органу опіки та піклування на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дітей.
  2. Вищезазначена Постанова передбачає обов'язок осіб, які супроводжують дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, після прибуття дітей за межі України особи, протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в країні перебування для постановки дитини на тимчасовий консульський облік.

Одночасно інформуємо усіх опікунів, піклувальників прийомних батьків, батьків-вихователів, які виїхали за кордон щодо Правил перетинання державного кордону без дозволу органу опіки та піклування про необхідність поставити дітей на тимчасовий консульський облік.

Щодо дітей з біологічних сімей:

Батьки, у разі виїзду за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку у супроводі баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважити осіб на такий супровід батьки можуть письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування.

Звертаємо увагу, що у разі виїзду дитини з одним з батьків, у супроводі уповноважених баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, на них поширюється обов'язок протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в країні перебування для постановки дитини на тимчасовий консульський облік.

Звертаємо також Вашу увагу, що у Правилах з’явились також нові норми, що стосуються дітей з інвалідністю та важкохворих дітей: Супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися одним із членів їх сімей, опікуном, піклувальником, одним із прийомних батьків, батьків-вихователів, який досяг 18-річного віку та здійснює такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради, або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років.

Супровід дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, здійснюється одним із батьків, усиновлювачів незалежно від віку особи, яка здійснює такий супровід.