Логотип

Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

17.10.2025 14:18

Профілактика отруєння дикорослими грибами

01c3d006-29ea-45f0-aab9-5d741703625e.png

Пік грибного сезону традиційно припадає на осінь, а разом із ним зростає кількість отруєнь.

Головні причини отруєнь грибами:

  • помилкове визначення видів грибів;
  • недотримання правил збирання, зберігання та приготування грибів;
  • купівля грибів або страв із ними з рук.

Отруєння грибами небезпечне через те, що токсини, що містяться в грибах, вражають різні органи та системи. Отруєння може призвести до смерті.

Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через пів години після споживання, так і протягом кількох днів. Серед них:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок, через що руки та ноги стають холодними;
  • марення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами: покроковий алгоритм:

  1. За найменшої підозри на отруєння грибами негайно телефонуйте 103 або 112.
  2. Промийте шлунок: дайте потерпілому випити 1–2 літри теплої кип’яченої води та викличте блювоту. Повторюйте процедуру, доки зі шлунка не почне виходити чиста вода.
  3. Прийміть активоване вугілля або інші сорбенти.
  4. Забезпечте постраждалому спокій та давайте велику кількість рідини — злегка підсолену воду або прохолодний чай.
  5. Збережіть залишки грибів — визначення виду гриба допоможе лікарям призначити правильне лікування.

Щоб уникнути ризиків для здоров’я, дітям до 12 років, вагітним і жінкам, які годують груддю, людям похилого віку і тим, у кого є хронічні проблеми з травленням, краще обмежити або зовсім не вживати дикорослих грибів.

Проте отруєння дикорослими грибами можна профілактувати. Як це зробити — пояснюємо у картках та на сайті https://tinyurl.com/32a7xwbz

Пам’ятайте: найкраща альтернатива дикорослим грибам — культивовані (штучно вирощені) печериці та гливи або сушені та мариновані гриби промислового виробництва. Вживання таких грибів значно знижує ризики отруєння, адже вони проходять контроль якості.

 

Джерело: сторінка Facebook Центр громадського здоров’я України