Логотип

Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

02.09.2024 10:21

Інформація про роботу сектора «Служба у справах дітей» за І півріччя 2024 року

d16726ae-814e-4830-82a4-0493d111f579.jpg

Відповідно до чинного законодавства України сектор «Служба у справах дітей» Вишнівської сільської ради забезпечує соціально-правовий захист всіх дітей, а особливо тих, які потребують додаткового захисту та підтримки з боку держави: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Упродовж І півріччя 2024 року працівником сектору «Служба у справах дітей» проводилась робота щодо організації заходів соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та запобігання соціальному сирітству.

Станом на 01.07.2024 року на первинному обліку сектора «Служба у справах дітей» Вишнівської сільської ради перебуває 10 дітей-сиріт та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них: 4 дітей-сиріт, 6 дітей, позбавлених батьківського піклування. 8 перебуває під опікою/піклуванням громадян, 1 у дитячому будинку сімейного типу, 1 в спеціалізованому закладі на повному державному утриманні.                   

Працівниками сектору «Служба у справах дітей» та Вишнівської сільської ради систематично проводяться обстеження умов проживання сімей опікунів/піклувальників. Фактів неналежного виконання опікунських обов’язків не виявлено.

Сектором «Служба у справах дітей» забезпечується ведення обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. З метою раннього виявлення і обліку сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, і дітей, які в них виховуються, працівниками служби проводиться відповідна профілактична робота. Станом на 01.07.2024 року на профілактичному обліку перебуває 15 дітей в 7 сім’ях.

Проаналізувавши дані обліку за 2023 рік та І півріччя 2024 року можна зробити висновок, що в основному причиною постановки на облік дітей було психологічне насилля в сім’ї (4 дітей), 7 дітей взято на облік, оскільки їх батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, 1 дитина зазнала фізичного насилля.

2 дитини, які опинилися у СЖО, оскільки їх мати ухиляється від виконання батьківських обов’язків, тимчасово поміщено до Волинського притулку служби у справах дітей, що в м. Рожище.

Протягом І півріччя поточного року з такого обліку знято 8 дітей в зв’язку із зникненням підстав перебування на обліку або досягнення повноліття. 26 дітей перебувають на обліку як такі, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Із залученням працівників гуманітарного відділу, поліцейських офіцерів Вишнівської громади, інспектора сектору ювенальної превенції Ковельського районного управління поліції запроваджено проведення щомісячних перевірок умов проживання дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. В разі погіршення ситуації в сім’ї, батьків дитини

запрошують на комісію з питань захисту прав дитини для врегулювання питання.

Так, впродовж 6 місяців 2024 року сектором «Служба у справах дітей» Вишнівської сільської ради підготовлено та проведено 7 засідань комісій з питань захисту прав дитини на яких розглянуто 42 питання щодо виконання батьківських обов’язків громадянами відносно своїх дітей; встановлення та припинення опіки та піклування; надання дозволів на вчинення правочинів з майном; надання висновків про доцільність позбавлення батьківських прав; надання статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; про участь того з батьків, хто проживає окремо у вихованні дитини.

Протягом звітного періоду направлено 2 повідомлення та подання щодо батьків про притягнення до відповідальності за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які не забезпечують створення належних умов проживання, навчання та виховання дітей.

Протягом І півріччя завідувачем ССД взято участь в 14 судових засіданнях щодо позбавлення батьківських прав одного з батьків відносно малолітніх дітей, а також щодо визначення місця проживання дитини з матір’ю, про визнання незаконним утримання дитини та повернення до місця постійного проживання.

Службою у справах дітей протягом року підготовлено 38 проектів рішень виконкому, 7 проектів розпоряджень голови, з них 3 розпорядження сільського голови про надання одноразової допомоги дитині-сироті, дитині позбавленій батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку; 4 розпорядження про зняття та взяття з первинного обліку дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до вимог постанови КМУ від 13 вересня 2017 року № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів» у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин заклад освіти невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти. Так, працівником сектору ССД проведено профілактичні бесіди з батьками, щодо залучення 2 дітей до навчання.

Протягом І півріччя 2024 року перевірено стан виховної роботи у 4 загальноосвітніх навчальних закладах. Окрім цього завідувач сектору «Служба у справах дітей» взяла участь у 3 нарадах керівників закладів освіти, де розглянуті питання: збереження життя, здоров’я дітей, соціальний захист учасників освітнього процесу; про підготовку до літньої оздоровчої кампанії.

Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей, 3 дитини мають житло на праві власності, 7 дітей - на праві користування.

Службою у справах дітей систематизовано чергу на позачерговий квартирний та соціальний квартирний обліки дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа. Станом на 01.07.2024 року на квартирному обліку перебуває 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа. На соціальному квартирному обліку таких осіб перебуває 5 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Протягом 2022 -2023 року на територію громади прибуло багато внутрішньо переміщених осіб, з якими теж проводилась певна робота. За звітний період (І півріччя 2024 року) обстежено умови проживання, виховання та утримання 25 дітей. Вивчалось питання залучення дітей до очного навчання у закладах освіти Вишнівської громади. Деякі сім’ї ВПО перебувають в полі зору служби у справах дітей, оскільки мають високий ризик потрапляння в складні життєві обставини.

Сектором «Служба у справах дітей» створено і систематично поновлюються електронні обліково-статистичні картки на кожну дитину яка перебуває на обліку в службі відповідно до особової справи кожної дитини в паперовому варіанті, також вносяться дані про опікунів, піклувальників, проходження медоглядів дітьми, встановлених діагнозів. Працівник має свій індивідуальний доступ, флеш ключ.

У рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни» Міжнародна Благодійна Організація «Партнерство «Кожній дитині» за сприянням служби у справах дітей Волинської ОВА, з метою покращення умов роботи з питань захисту дітей, сектор «Служба у справах дітей» отримала ноутбук.

За І півріччя 2024 року завідувач сектору «Служба у справах дітей» Вишнівської сільської ради взяла участь у 2 навчаннях «Організація роботи із захисту прав дітей у територіальній громаді», про що отримала свідоцтва про підвищення кваліфікації.